Gyakori kérdések2016-12-18T11:28:44+00:00

Miért „hol volt”?

Amikor gyerek voltam, mindig csodálkoztam, hogy miért kezdődik úgy egy mese, hogy „hol volt, hol nem volt”. A „hol volt” részét értettem, abban volt valami, amiről a mese szólhatott… na de a „hol nem volt”?

Az Új Világ Meséi – „hol volt” mesék, amikben a „hol” mindig változó, lehet a Száz éves völgyben, a Hold másik felén, de akár a szomszéd utcában is.

Kiknek szólnak ezek a mesék?

Leginkább olyanoknak, akiket foglalkoztat az önismeret, akik egy-egy mese kapcsán elgondolkodnak arról, amit olvastak. Megnézik, hogy vajon mit mutat, milyen tanulsággal jár, milyen érzéseket mozgat meg bennük a történet. Leginkább persze annak örülnék, ha egy-egy történet alatt megjelennének kommentek, ahol az olvasó ír a tapasztalatairól, felismeréseiről… hiszem ugyanis, hogy mindenki valami mást lát meg ezekben a történetekben, mindenki egy kicsit önmagából talál bennük.

Honnan jön a meseírás? Miket írtál eddig?

Az első meséskötetem, amit 1998-ban írtam, a „Mesél a Szél” címet kapta. Most, hogy több, mint 15 év távlatából újra olvasom ezeket a történeteket, már sok mindent másként fogalmaznék meg… de ezek a mesék már készen vannak, tiniként így láttam őket, így tapasztaltam az Életet magam körül, most már így maradnak. 🙂

A másik fontos mesekönyv a „Carla”, amit szintén akkoriban kezdtem el, de közben számtalan új szereplő jelent meg benne és persze a helyzet is fokozódott. Ebből a trilógiából jelenleg az első kötet van készen, a többit még őrizgetem érzésben, gondolatban.

A mesék jelentős része „rendelésre” készült, évekkel ez előtt kitaláltam ugyanis egy „meseigénylő” lapot, amin lehetett meséket kérni, néha elolvastam az igénylést és azonnal írni is kezdtem, máskor hónapok kellettek hozzá és vannak olyan rendelt történetek is, amik még mindig váratnak magukra.

Mi az az Új világ, ahonnan a mesék jönnek?

Azt figyeltem meg, hogy nagyon sok mese egy érzésből indul bennem, amit szeretnék megmutatni, de érzéseket átadni egyáltalán nem egyszerű, néha néhány mondat, néha egy egész történet kell hozzá.

Hiszem azt, hogy létezhet egy Új Világ, amiben az emberek érzésekkel fordulnak egymás felé és ezekből adnak át egymásnak, és ahol érzés van, ott nincs indulat, nincs gyűlölet, nincs harag, féltékenység, háború…

 

Honnan vannak a „tanmesék”?

Ezeket a meséket 3 éve kezdtem írni, mikor beiratkoztam a Fontanus Központ képzéseire. Az a tudás, tanítás, amit ott kaptam, az a sok szeretet és figyelem, amivel az oktatók és a hallgatók fordultak és fordulnak felém, ilyesmikre ihletett.

3 hozzászólás

 1. tamara %2$

  Kedves Ági!
  Hogyan lehet mesét kérni? Nagyon szeretnék még többet olvasni, mára végeztem ki az összeset! Írj még sokat, addigi is kénytelen vagyok elölről kezdeni az egészet 🙂 sebaj…

 2. Ági %2$

  Kedves Tamara, tervezünk egy meseigénylő felületet… szerintem Karácsony előtt fogjuk aktiválni, hogy ha valaki szeretne ajándékba kérni egy mesét, megtehesse. A meseoldal Facebook felületére fogjuk kitenni: https://www.facebook.com/egyujvilagmesei/

 3. Kedves Ági!

  Kicsit félve kérdezem meg Tőled: gondoltál-e arra már, hogy ezeket a nagyon jó meséket illusztrálná valaki?…azért írtam, hogy “félve”, mert nekem ez nagyon fontos dolog… Neked pedig nem biztos, hogy az.
  A következő napokban készítek majd néhányat és megmutatom… addig talán ne is adj választ a kérdésemre… majd eldöntött, ha tetszik vagy ha nem.
  Köszi!
  Bodrogi Éva

Hozzászólások letiltva.